shutterstock_148283300Alla är väl rörande överens om att det är viktigt att ha bra bromsar. Som en känd biltillverkare säger, det är inte från 0 till 100 som är viktigast – det är från 100 till 0! Att kontrollera statusen på bromsbeläggen och byta dem vid behov är därmed en viktig detalj man som bilägare måste ta ansvar för.

Vad är bromsbelägg?

Bromsbeläggen är det mellanlägg mellan bromskolv och -skiva, som skapar friktion och gör att bilen saktar farten. Varje gång man bromsar slits beläggen lite grann, och de måste med tiden bytas ut för att fungera optimalt.

Så här gör man

Som tur är, är det ingen komplicerad procedur att byta bromsbelägg, det går utmärkt att göra det på egen hand. Se bara till att ha rätt verktyg, en bromsbeläggsats av hög kvalitet och eventuellt en händig vän.

  1. Palla upp bilen och se till att den står stadigt (ej på domkraft). Ta av hjulen.
  2. Pressa in bromskolvarna så utrymme frigörs för de nya, större bromsbeläggen. Använd gärna en träkil eller en kofot i plast.
  3. Lossa bromsoket. Häng upp det på något så att det inte hänger i oljeslangen och skadar den.
  4. Nu går det att ta bort de gamla beläggen samt monteringsdetaljerna som håller fast dem. Håll koll på hur monteringsdetaljerna sitter!
  5. Gör rent ok och skiva från smuts och rost med hjälp av en metallborste. Smörj in glidytor, men absolut inte bromsytor, med kopparpasta.
  6. Sätt på de nya beläggen och monteringsdetaljerna. Tänk också på att byta belägg på båda sidor samtidigt, så de slits lika.
  7. Sätt tillbaka bromsok och hjul – och bytet är klart!

Till sist, slarva inte med jobbet och provbromsa försiktigt några gånger innan bilen körs som vanligt. Känner man sig osäker på att byta belägg själv finns det också många serviceställen som kan göra det. Säkerheten först!