first car_280368572En av höjdpunkten för barn och föräldrar är dagen då barnet är gammal nog att ta körkortet. Helt plötsligt öppnar sig en hel värld av ansvar och frihet. Det är också en bra tidpunkt att kolla upp lite saker kring körkortet och bilägandet. 

  • Kolla på Fordonskurser och se till att ditt barn uppfyller alla krav för att ta körkortet. Det krävs med än att bara fylla 18 år.
  • Boka in kurser som du själv måste gå för att få övningsköra med ditt barn. Nuförtiden behöver den som övningskör med barnet även gå en liten utbildning för att uppdatera sig om trafiksäkerhet.
  • Var gärna delaktig under hela inlärningen för barnet. Hjälp till att studera teoriboken och lära han eller hon materialet inför teoriprovet. Det är oftast teorin som de flesta har problem med.
  • Om ni har tänkt att barnet ska få sin egen bil, är det dags att börja titta efter en redan nu. Att navigera bilmarknaden kan vara besvärlig och det kan ta flera veckor till månader innan den rätta bilen dyker upp. Det är så klart bäst att gå igenom en bilhandlare så man får garantier på fordonet. Dock är det billigare att köpa direkt av privatpersoner.
  • Det är dyrare att försäkra bilen om ägaren är mellan 18-25 år. Eftersom de är oerfarna förare är skade- och olycksrisken större vilket leder till högre försäkringar. Det är bättre om en förälder står som ägare till bilen och är den som står på försäkringspappren. Det är så klart en risk att stå på pappren, men det gör det lättare för barnet att ta ansvar när den är skyldig sina föräldrar istället.