en stor vit lastbilDe flesta som har kört bil i många år har också varit med om ett antal köp av begagnade bilar. Några köp har varit bra medan ett eller kanske två inte var helt lyckade. Men man lär sig. Står man i begrepp att köpa en begagnad lastbil så är det förmodligen första gången man gör det och saknar tidigare erfarenheter. Det finns en hel del man ska tänka på för att inte gå på en uppenbar skrothög.

Vänd dig till en professionell aktör

Precis som i branschen med begagnade bilar så finns det mindre ärliga säljare av begagnade lastbilar. Det första och enklaste rådet är att inte köpa en lastbil på gatan utan vända sig till en handlare som i regel tar ett större ansvar. Märkeshandlare som säljer nya lastbilar tar ofta in sina egna begagnade i inbyte så hos dem kan man säkert hitta något som passar och håller hög kvalitet.Köper du ändå privat finns det många saker du kan kontrollera innan du slår till och köper. Svensk Åkeritidning ger några tips här. Kontrollera först och främst hur långt bilen har gått. En sex år gammal lastbil som gått i fjärrtrafik har inte gått bara 20 000 utan troligen 120 000 mil.

Leta efter ojämnt slitage

Att exteriören kan se lite sliten ut är naturligt då en lastbil får sina törnar i det dagliga arbetet, men om interiören i hytten är sliten, trasig och smutsig är säkert det maskinella i samma dåliga skick.Är däcken på drivhjulen snett slitna så är det en varningssignal, något är fel. Samma sak gäller framhjulen. Är framhjulen ojämnt slitna indikerar det att något inte är som det ska med framhjulsupphängningen. Lyssna efter missljud i hjälpaggregaten. Generatorn och kompressorn ska inte ge ifrån sig några missljud. Det viktigaste på lastbilen är bromsarna. Om det är möjligt så kontrollera dessa på en modern rullbromsprovare.