man-kollar-oljaAtt ha en egen bil innebär frihet att välja arbete, bostad och nöjesresor både nära och långt bort, men det innebär också reparationer och kostnader som inte alltid kan undvikas. Finns det saker som du själv kan göra och finns det andra som är bäst att göra på bilverkstad?

Vad går bra att göra själv?

Här är några av de saker du kan göra själv, utan att vara professionell bilmekaniker:

  • Byta hjul. Att byta från sommar till vinter eller vinter till sommar klarar de flesta, räkna med 30-60 minuter för alla fyra hjulen.
  • Kontrollera spolarvätska och fylla på. Det finns färdigblandad spolarvätska på din mack, men bor du i kyligare trakter kan det vara bra att köpa koncentrerad spolarvätska för att blanda själv. Dessutom slipper du betala för det iblandade vattnet, vilket ger billigare totalpris.
  • Kontrollera motorolja. Om du kollar oljenivån med jämna mellanrum kan du spara in stora kostnader för skador på motorn. Låt bilen stå i några minuter så att oljan hinner rinna ner. Dra sen ut oljestickan, torka av den och stoppa ner på nytt. Dra sen upp och titta att nivån ligger mellan min- och max-strecken.
  • Oljefilter, luftfilter och kupéfilter kräver få eller inga verktyg och kan bytas på under halvtimmen.
  • Oljebyte gör du enkelt själv. Du behöver ett uppsamlingskärl och i princip bara ett verktyg för att få loss oljepluggen.

Om vi bortser från däckbytet är det här åtgärder du fixar på en timme och enligt Teknikens Värld till ungefär en tredjedels kostnad jämfört med vad du skulle betala på en märkesverkstad.

Det här är bäst att göra på bilverkstad

Det finns som sagt mycket du kan göra själv, speciellt om du är skicklig bilmekaniker, men tänk på att det gör att du inte får några stämplar i serviceboken. Vad spelar det för roll? Om du någon gång i framtiden tänker sälja din bil tittar seriösa köpare alltid hur serviceintervallerna är skötta. Ifall det sedan länge är tomt i din servicebok kan det lätt tolkas som att bilen är vanskött, vilket gör att du får sänka priset rejält eller att bilen inte ens blir såld.Det som bör göras på bilverkstad är sådant som är svårt att fixa själv och de funktioner som är livsfarliga ifall de hanteras fel:

  • Bromsar. Allt som har att göra med bromsar ska endast utföras av den som har professionell kompetens.
  • Styrboxen. Bilens dator bör av naturliga skäl skötas av yrkesman. Ofta måste du gå till en märkesverkstad för att få den perfekt servad.
  • Framvagnsinställning. Den är viktig både för komforten och för att inte slita däcken fel.

Vilken nivå du är på avgör naturligtvis vad du tänker göra själv, men tänk även på att en felaktig service av dig kan innebära långt större kostnader för att återställa än de pengar du hade tänkt att spara in.